Om vår förening

Sankt Olofs Pilgrimer är en fristående ideell förening inom Svenska kyrkan som på olika sätt vill stödja och utveckla pilgrimsvandrandet till Sankt Olof i Österlens kontrakt. Vi vill vara en gemenskap där man i sin egen takt kan få växa i kristen tro och kristet ansvar.

Vår Vision

Sankt Olofs Pilgrimer är en förening i Svenska kyrkan som vill på olika sätt stödja och utveckla pilgrimsvandrandet till Sankt Olof i Österlens kontrakt. Vi vill vara en gemenskap där man kan få växa i kristen tro och ansvar och detta i sin egen takt.

Sankt Olofs Pilgrimer

Embryot till föreningen föddes som en idé i samband med föredrag om pilgrimsvandrande som Andreas Almer höll under 1990-talet. Den första pilgrimsvandringen till Sankt Olof skedde 1999. Själva föreningen Sankt Olofs Pilgrimer bildades 2004 i Maglehems kyrka under det årets vandring för att underlätta planering, ekonomi mm.

Vår Tro & Värderingar

Under den här rubriken hoppas vi kunna ge en klar bild över vilka vi är, vad vi tror på, och vad vår förening står för.

Andlighet eller växa i kristen tro

Pilgrimsvandrandets fysiska form får ge oss en förebild av vår andliga vandring hem till Gud. Igenom vandrandet och den ibland påbjudna tystnaden, får vi möjlighet att låta vår andliga människa växa till den gudomliga avbild vi är menade till. Som hjälp finns ett andakts- och gudstjänstliv att ta del av. Dessutom finns en präst som förberett ett tema för den årliga vandringen, en helhet att kunna vila i.

Vi vill vara en gemenskap

En viktig grund är gemenskapen i vandrandet. Lite roligt kan man säga att vi ”samman-svettas” och tillsammans klarar vi ofta mer än när vi är ensamma. Möjligheten till samtal med varandra finns, så även tystnaden tillsammans. Under vandringen finns alltid möjlighet till att hjälpa till med praktiska saker för de andra under vandringsdagarna.

Frihet

Under vandringen hoppas och vill vi att det finns en möjlighet att känna en frihet baserad på en positiv frihetsdefinition d.v.s. ”att man är fri när man har möjlighet att genomföra det man önskar”, vilket kan innebära att vi inte tvingar någon att vara med på t ex andakterna – och andakterna kommer alltid att vara en en bärande del av vandringen.

Kärlek

I och under vandringen försöker vi praktiskt stödja och hjälpa varandra och på så sätt visa på kärleken.  Ett av många sätt kan vara att be för de församlingar vi går igenom och för varandra. Ett annat är att vi har en följebil för packning, sjuktransport mm.

“Pilgrimsvandring är en metafor av livet. Vandring i stekande sol eller i ösregn på en trafikerad asfaltväg kan symbolisera sorg och smärta i livet. Vandring i öppen vacker natur eller i en skog kan jämföras med det glädje, gemenskap och kärlek.

Vägen är det viktigaste. Målet hägrar i fjärran. Vi är tillsammans.”

– Annika Jensen, Ordförande

Vem vi är

Vår styrelse

Styrelsen i Sankt Olof Pilgrimer utses av föreningens årsmöte och ledamöterna väljs i enhetlighet med föreningens stadgar. Styrelsen leder och beslutar inriktningen för Sankt Olofs Pilgrimers arbete. Styrelsens ordförande är Annika Jensen som också är mångårig pilgrimsvandrare.

Annika Jensen

Ordförande & Kassör

Joakim Sandström

Vice Ordförande & Media

Anna Engström

Sekreterare

Deirdre Gillespie

Ledamot

Susanne Nilsson

Ledamot

F.A.Q.

Vanliga frågor & svar

Vad behöver vi ta med oss på vandringen?

Regnkläder, sovsäck, liggunderlag, toalettartiklar, badkläder, bra skor, solskydd, myggmedel, öronproppar, vattenflaska, matlåda och övrigt för att klara varierande väder.

Hur kommer en dag se ut?

Vi stiger upp tidigt för att kunna ha morgonbön kl. 08:00 och sedan börja vandringen. Då ska vi ha hunnit äta frukost och städa efter oss. Under dagen har vi flera pauser för mat, vila och middagsbön. Vi går delvis under tystnad. Någon gång under eftermiddagen kommer vi fram till dagens mål.

Behöver jag vara troende för att vandra med er?

Nej, vandringen är öppen för alla men du behöver ett öppet sinne och vara medveten med syften med vår vandring.

Hur kommer vi att gå?

Vi vandrar på varierande underlag till exempel asfalt, grusväg, skogsstigar, sandstrand samt kuperad terräng. Det underlättar om du klarar av att gå upp 20 km per dag.

Vad förväntas av mig?

Det är alla hjälper till med städning och måltider så vi kan lämna platser som de såg ut när vi lämnade dem. Vi vill komma tillbaka till dessa församlingshem o.s.v. eftersom vi bor gratis på dessa platser.

Om jag får problem med skador, behöver vatten eller liknande under vandringen, finns det hjälp att få?

Vi kommer att ha en följebil under hela vandringen men kommer inte att följa med oss utan stötta när det behövs. Det innebär att bilen inte alltid kommer vara på plats.